www.yad.fi -sivusto

Työssäoppimisjaksolla aloitin suunnittelemaan YAD ry:n pääsivuston www.yad.fi uudistusta yhteistyössä Neturan Joona Nuutisen kanssa.

SUUNNITTELU

1. Kartoitus

Aloitin projektin laatimalla taustakyselyn, jota jaettiin facebookissa ja YADin sivuilla. Kysely oli aikataulullisista syistä auki vain viikon ja sinä aikana tuli 21 vastausta. Kyselyn avulla sain hyödyllistä tietoa siitä, mitä YADin sivuilla olisi tärkeää nostaa esiin. Kyselyn tulokset voit ladata tästä (.ppt).

Tutustuin myös vanhan sivuston analytiikkaan, josta selvisi, että eniten sivuiltamme haetaan huumeaiheista tietoa, yhteystietoja, tietoa riippuvuudesta ja toipumisesta, osallistumismahdollisuuksista / ajankohtaisista tapahtumista sekä päihdekasvatustietoa/-materiaaleja. YADin pääsivustolla on lähes 20 000 yksilöityä käyttäjää ja 70 000 katselukertaa vuodessa (Google Analytics).

2. Rakennesuunnitelma

Näiden tietojen perusteella loin rakennesuunnitelman, jonka lähetin työyhteisön kommentoitavaksi. Kommenttikierroksen jälkeen rakennesuunnitelma näytti tältä:

3. Layout-suunnitelma

Seuraavaksi tein InDesignilla etusivun layout-suunnitelman, johon määrittelin käytettävät fontit, värit ja visuaaliset elementit sekä etusivun rakenteen:

Lähetin layoutin työyhteisölle hyväksyttäväksi ja pääpiirteissään siitä pidettiin sellaisenaan.

4. Aloituspalaveri

Tässä vaiheessa pidimme Joonan kanssa aloituspalaverin, jossa lähdimme määrittelemään sivuston tarpeita ja teknistä toteutusta. Valitsimme sivuston teemaksi GeneratePressin (premium-version), josta Joona teki lapsiteeman. Joonalla on runsaasti kokemusta GeneratePress-teemasta, ja se tuntui soveltuvan hyvin myös YADin sivujen tarpeisiin.

Pohdimme myös palvelintilan valintaa, johon kaikki YADin ylläpitämät (5 sivustoa) siirrettäisiin. Päädyimme siihen, että sivustot siirretään one.comiin. Toisena vaihtoehtona oli Cloudways. (Edit: kehitysversiota työstettäessä one.com oli liian usein alhaalla, joten sivut päätettiin pitää YAD:n vanhalla Xilon palvelimella)

5. Sivuston määritykset

Kirjasin Joonalle jakamaani Drive-dokumenttiin sivuston määritykset.

Pohdimme sivuston sisällön tyypittelyä, eli mitkä asiat toteutettaisiin sivuina, mitkä artikkeleina ja mitkä asiat kannattaisi toteuttaa sisältötyyppeinä (Custom Post Type). Kirjasin myös nämä Drive-dokumenttiin. Päätimme käyttää Toolset Typesiä eri sisältötyyppien luomiseen.

Määrityksiin kirjasin myös graafiset ohjeet: fontit, värit ja elementit.

TOTEUTUS

1. Sivuston kehitysversiot

Seuraavaksi lähdimme kehittämään etusivun layout-suunnitelman pohjalta sivustolle lapsiteemaa. Joona asensi teeman kehityspalvelimelle. Asensin Adoben Typekitin fontit sivuston käyttöön ja Joona teki layout-suunnitelmassakin näkyvät vinolinjat (CSS + hooks).

Tässä vaiheessa kaavailin, että rakentaisimme sivut kokonaan uusiksi. Joona piti parempana ratkaisuna rakentaa vanhan sivuston päälle: vaihtaa teemaa ja muuttaa rakennetta ja sisältöä niiltä osin kuin on tarpeellista, sillä sivusto on hyvin hakukoneoptimoitu ja googlen uudelleenindeksointi vaikuttaisi negatiivisesti kävijämääriin. Tähän hyvin perusteltuun ratkaisuun päädyimme. Myös verkkokaupan siirtäminen kokonaan uuteen sivustoon olisi voinut koitua ongelmalliseksi.

Joona teki YADin vanhasta sivustosta kehitysversion. Kehitysversiota työstimme lukuisten Skype-palaverien merkeissä. Työnjako eteni niin, että Joona koodasi ja hoiti teknisen toteutuksen ja minä lisäilin sivuille sisältöjä. Sivut valmistuivat maaliskuussa 2019.

2. Valmis sivusto

Uudesta sivustosta www.yad.fi tuli entiseen verrattuna laajempi ja käytettävämpi. Www.kiinnostaakohuumeet.fi -blogi siirrettiin osaksi sivustoa.

Joona loi sisällöille useita eri sisältötyyppejä päivittämisen helpottamiseksi. Sisältötyyppejä ovat: ajankohtaista, tapahtumat, huumeet (ainekohtaista tietoa huumeista), materiaalit, yhteystiedot ja paikallistiimit. 

Eri sisältötyypeille luotiin kategorioita, jotka etusivulla otsikoivat eri tapahtumat, uutiset ja alasivunostot (musta palkki, valkoinen teksti).

Alasivujen rakenne toteutettiin kauttaaltaan alasivunostoina, eli jokaisella yläsivulla näkyy kyseisen sivun alasivut kolmeen palstaan jaettuna. Uutta alasivua julkaistaessa se tulee automaattisesti näkyviin yläsivulle nostona.

YAD:n julkaisemat materiaalit haluttiin paremmin saataville, ja niille luotiin Julkaisut ja media -osio, johon listautuu kaikki Materiaalit-sisältötyypin sisällöt kategorioittain luokiteltuina. Jokaiselle materiaalille voi lisätä useamman eri tiedoston (esim. png-, jpg- ja pdf-tiedostomuodot).

Yhteystietosivulle tuli työntekijöiden kuvat sekä yhteystiedot some-kuvakkeineen. Paikallistiimien yhteystiedot toteutettiin omana sisältötyyppinään, jotta paikallistiimien vastaavat voivat itse päivittää tietoja ja koska ne poikkeaa jonkin verran muista yhteystiedoista.

Huumetietoa on sivuston suosituin osio, joten sen toteutusta mietimme hieman enemmän: esimerkiksi jos sivuston vierailija tulee etsimään tietoa jostain huumeaineesta, mihin haluaisimme hänen seuraavaksi siirtyvän sivustolla? Päädyimme lisäämään aineinfojen yhteyteen Haittojen vähentäminen -osion, joka näkyy jokaisen aineinfon alaosassa.

Uutena osiona Huumetietoa-alasivuksi lisäsimme Kannabiskysymys-sivun, jonne on koottu suositut Kannabis Mythbuster ja 419-kampanjasivu sekä tietoa YAD:n ja Ehyt ry:n Kannabishankkeesta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *